Tartalomjegyzék
Sztárstaféta Szarvas József 2011 április-1
Interjú Szarvas Józseffel
Előző számunkban Rudolf Péter azt kérdezte Szarvas Józseftől, idén mit tervez a Pajtában?
Galériát és kávézót!
Azt hittem volna, pajtába lovak valók.
Vagy tehenek. De nekem egyik sincs! Ellenben a portámon a Kultúr Pajtában 5 éve vissza-vissza térő képzőművész barátaim munkáiból nyílik júniusban állandó kiállítás. Nyáron sokféle kulturális esemény helyszíne lesz a viszáki „Galéria 46”.
Akkor Ön most egy idegenforgalmi látványosság?
Annak idején, mikor megvettem ezt a házat az Örségben, Kaszás Attila barátommal rengeteget ötleteltünk. Ő a felvidéki Zsigárdért akart tenni, én az őrségi Viszákért. Ő elment. Szégyelltem volna, ha nem folytatom a munkát. Ma Viszák és Zsigárd testvér közösség.
Tartja a kapcsolatot Attila családjával?
Persze! Látjuk őket időről-időre. Jancsika idén iskolába megy, a kicsi óvodás. Az alapítvány, amely Attila nevét viseli, jól működik, szerencsére. Pótolni nem tudjuk a családnak az apjukat, de az természetes, hogy ránk, a barátokra mindig számíthatnak.
A viszáki „Tündérkert” ötlete is közös volt Attilával?
Őshonos gyümölcshagyatékunkat szeretnénk megőrizni, ebből lett a viszáki tündérkert. Elmentjük valamennyi viszáki gyümölcsfát, úgy, hogy minden növénynek saját viszáki gyermek gondnoka van. Minden esztendőben annyi fát mentünk a Tündérkertbe, ahány gyermek előző esztendőben a faluban született. Álmaink nagyok: a kertbe kemencét építünk, hagyaték értékű szakácskönyvet írunk, stb.
Szerintem a viszákiak nagyon örülnek, hogy Ön költözött a falujukba. De bírják az Ön tempóját?
Még nem kergettek el.
Említette a szakácskönyvet. A viszáki receptek között a Szarvas féle finomságok is szerepelni fognak?
A szakácskönyv csak munkacím, mert receptek mellett írunk sok egyéb, viszáki kulturális hagyatékról is..
Pedig messze földön híres a főztje, azok a receptek is megérnének egy kötetet lassan!
Ha az a néhány ember, aki evett belőle nagy utazó, akkor talán.
Az mit jelent?
Bátran, kreatívan főzök. Szerencsés esetben meg tudom ismételni a jól sikerülteket.
Minden hétvégén főz?
Azért ezt nem állítanám.
Specialitása is van?
Igen, amire azt mondják „Jajj de finom”.
A konyhaművészetét az egykori profi hentessegéd tudása is gazdagítja?
Fenni még igen jól tudok, ezzel a késsel húst szeletelni nagyon, de megbökni a disznót már nem merem.
Szarvas József kérdezi Rátóti Zoltántól, áll-e már a templom?